Czy wino wpływa pozytywnie na zdrowie

Od dawna panuje powszechna opinia, że napoje alkoholowe nie powinny pojawiać się w diecie osób dbających o zdrowie. Spożywane w nadmiarze zakłócają pracę wielu narządów i są przyczyną wielu ciężkich chorób, w tym alkoholizmu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że okazjonalne spożywanie wina ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Najlepszym na to dowodem są najniższe wskaźniki zachorowalności na choroby serca, przewodu pokarmowego czy nowotwory wśród Hiszpanów, Włochów czy Francuzów, gdzie tradycja picia wina jest głęboko zakorzeniona i jest częścią szeroko pojętej kultury krajów południowej Europy. Przyjrzyjmy się poniżej zaletom, jakie niesie za sobą picia wina, zwłaszcza czerwonego w rozsądnych ilościach.

Dobroczynny wpływ czerwonego wina na zdrowie
W pierwszej kolejności należy przyjrzeć się resweratolowi, wyjątkowo silnemu przeciwutleniaczowi, który zwalcza wolne rodniki, wpływając jednocześnie na przedwczesne starzenie się i występowanie wielu chorób. Resweratol, nazywany genem długowieczności działa odmładzająco, poprawia pamięć krótkotrwałą i wydłuża życie.
Zawarte w winie antyoksydanty rozszerzają naczynia krwionośne, co poprawia ukrwienie w wielu narządach w naszym ciele, zwiększając jednocześnie libido. Co więcej czerwone wino zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz mocno wspiera wydzielanie żółci, co usprawnia proces trawienia tłuszczu i usprawnia cały proces trawienny w organizmie. Dlatego mieszkańcy Europy Południowej wino spożywają zazwyczaj do obiadu i kolacji.
Badania potwierdzają także, że sporadyczne spożywanie wina działa antynowotworowo, chroni przed wirusami i infekcjami oraz wspomaga i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ponadto, u wielbicieli wina rzadziej występuje kamica nerkowa i żółciowa, z uwagi na fakt, że wino działa moczopędnie. Kolejną grupą dobroczynnych składników wina są flawonoidy, które zapobiegają jednej ze współczesnych chorób cywilizacyjnych, jaką jest cukrzyca, regulując poziom cukru we krwi.
Mówiąc o benefitach płynących ze spożywania wina nie można nie wspomnieć o tym, że trunek ten, wspierając układ krwionośny, zapobiega występowaniu chorób neurodegradacyjnych, do których zaliczamy chorobę Alzheimera czy Parkinsona.
Jak widać wino, zarówno białe jak i czerwone, ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Należy jednak pamiętać o umiarze w jego spożywaniu, ponieważ wciąż jest to alkohol, który nierozsądnie spożywany może mieć bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia, prowadząc do wielu chorób, w tym do uzależnienia.